Scroll Top

Het belang van talentontwikkeling

Het belang van talentontwikkeling?

Iedereen heeft talenten.
Iets waar jij goed in bent, wat je natuurlijk af gaat, waar je instinctief door wordt aangetrokken, waar je de kriebels van krijgt en je hart sneller van gaat kloppen.
Talenten die je in anderen bewondert en waar jij niet bewust van bent.
Talenten die je nul energie kosten en die je ‘gewoon’doet. Dus die voor jou zo gewoon zijn dat je ze niet opmerkt als talent.
Talenten waar je energie van krijgt. Je weet wel die momenten dat je in ‘flow’ bent.. Of ken je deze momenten helemaal niet?! Dan is het de kunst om daar eerst eens naar op zoek te gaan.

Ik geloof (en spreek ook uit eigen ervaring) dat als de nadruk wordt gelegd op de sterke punten van mensen je met meer plezier je ding doet, meer gefocust bent en de verantwoordelijkheid van je gedrag beter kan nemen. Dat je uiteindelijk een gelukkiger mens wordt.

Nu is het de kunst dat je dit gaat ontdekken, dat je je eigenaarschap daarover gaat nemen en voor continue ontplooiing zorgt.

Daar zijn een aantal stappen voor die je kan doorlopen om te gaan leven en werken vanuit je sterke punten in plaats jezelf elke keer maar weer te verbeteren in datgene waar je eigenlijk niet zo goed in bent.

Stap 1 Werk aan zelfkennis. Observeer jezelf.

Talentontwikkeling begint immers bij (zelf) kennis over de sterke en minder sterke punten van jouw persoon.
Door:

  • te onderzoeken hoe jij in elkaar zit (wat zijn sterke en zwakke punten, waar irriteer jij je aan en waarin vind je jezelf te kort schieten) en dan is het de kunst om jouw totaalpakketje te leren accepteren en vooral op waarde te weten schatten! Tip: Observeer je spontane, primaire reacties eens een hele week!
  • te ontdekken wat je waarden (wat vind ik altijd heel belangrijk) zijn, je drijfveren (wat is mijn innerlijke motor) en ook je verlangens (wat zou ik eigenlijk echt willen) zijn.

Stap 2 Ga op zoek naar de juiste context/omgeving

Een omgeving, waar jij je talenten kan inzetten. De omgeving zorgt er  namelijk voor dat jij gestimuleerd wordt om je talenten te benutten of niet. Dus het zoeken van een goede omgeving kan je talentontwikkeling bevorderen. Wie zijn sterke punten wil ontwikkelen, zal allereerst alert dienen te zijn op de mogelijkheden om het geleerde daarna te integreren in zijn prestaties.

Stap 3 Verspil geen tijd aan pogingen om je talenten te veranderen

Als je je leven wilt veranderen zodanig dat anderen profijt zullen hebben van jouw sterke punten, dan dien je je normen en waarden te herzien. Als mensen positief veranderen, dan is het niet dat de persoonlijke talenten kneedbaar zijn of dat wij alles maar kunnen zijn wat we maar willen, maar het is dat deze mensen hun talenten gebruiken voor meer positieve doelen.

Als je werkelijke groei wilt als mens, dan is het de kunst om je voornaamste talenten te ontdekken en deze verder te verbeteren door ze te koppelen aan kennis en vaardigheid.  

Hoe herken je de aanwezigheid van een talent?

Er zijn een aantal signalen waar je de aanwezigheid van een talent kan herkennen. Dit zijn:

  1. Verlangens, vooral die zich vroeg in ons leven aandienen. Dus wat deed jij als kind graag? Waar besteede jij je tijd vooral aan?
  2. Vermogen tot snel leren. De snelheid waarmee je een nieuwe vaardigheid aanleert, is een aanwijzing voor de aanwezigheid van een talent
  3. Gevoelens van bevrediging, blijdschap, flow. Als je gebruik maakt van een talent, voel je je er gewoonweg prettig bij.

Nieuwsgierig hoe dit er voor jou uit ziet? Welke talenten jij bezit?  Neem dan contact met mij op.

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter